Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Το πρότυπο της φυλής των Γιορκσάιρ Τεριέ σύμφωνα με την F.C.IΚΑΤΑΓΩΓΗ ΦΥΛΗΣ: Μεγάλη Βρετανία
ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ F.C.I : Ομάδα 3 ,Τεριέ
ΤΜΗΜΑ: 4, Toy terriers
Χωρίς εξετάσεις εργασίαςΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 
Μακρύτριχη φυλή. Ο μανδύας, αρκετά ίσιος, κρέμεται στο ίδιο μήκος σε κάθε πλευρά, σχηματίζοντας μια χωρίστρα που εκτείνεται από τη μύτη ως την άκρη της ουράς. Πολύ συμπαγής και τακτικού περιγράμματος σκύλος, κινείται πολύ "καμαρωτά", δίνοντας την εντύπωση ότι έχει συναίσθηση της σπουδαιότητάς του. Το γενικό περίγραμμα δίνει την εντύπωση του σφριγηλού και καλοσχηματισμένου σκύλου. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Άγρυπνος, έξυπνος μικρόσωμος τέρριερ. 

ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ 
Πνευματώδης και εύψυχος. 

ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟ 
Μάλλον μικρό και επίπεδο, όχι πολύ προεξέχον ή στρογγυλό κρανίο, ούτε πολύ μακρύ ρύγχος, μύτη μαύρη. 

ΜΑΤΙΑ 
Μεσαίου μεγέθους, σκούρα, αστραφτερά, με διαπεραστική έξυπνη έκφραση και τοποθετημένα ώστε να κοιτάζουν ευθεία εμπρός. Όχι προεξέχοντα. Το περίγραμμα των βλεφάρων σκούρου χρώματος. 

ΑΥΤΙΑ 
Μικρά, σε σχήμα V, φέρονται όρθια, όχι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, καλυμμένα με κοντό τρίχωμα, χρώματος πολύ σκούρου, πλούσιου πύρινου. 

ΣΤΟΜΑ 
Τέλειο, κανονικό και πλήρες κλείσιμο ψαλίδι, δηλ. τα επάνω δόντια υπερκαλύπτουν εξ' επαφής τα κάτω δόντια και είναι τετράγωνα τοποθετημένα προς τις σιαγόνες. Δόντια καλά τοποθετημένα με ισομήκεις μεταξύ τους γνάθους. 

ΛΑΙΜΟΣ 
Ικανό μήκος. 

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΚΕΛΗ 
Καλά κεκλιμένες ωμοπλάτες, σκέλη απόλυτα ίσια, καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ' ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα μπροστινά σκέλη ψηλότερα από τον αγκώνα. 

ΚΟΡΜΟΣ 
Συμπαγής, με μέτριο άνοιγμα πλευρών, καλή οσφύς. Επίπεδη ράχη. 

ΠΙΣΩ ΣΚΕΛΗ 
Σκέλη αρκετά ίσια όταν τα κοιτάζουμε από πίσω, μέτρια γωνίωση στο γόνατο. Καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ' ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα πίσω πόδια ψηλότερα από την κνήμη. 

ΠΕΛΜΑΤΑ 
Στρογγυλά, νύχια χρώματος μαύρου. 

ΟΥΡΑ 
Κόβεται εθιμικά σε μέτριο μήκος, με άφθονο τρίχωμα, πιο σκούρου μπλε χρώματος απ' ότι ο υπόλοιπος κορμός, ιδιαίτερα στην άκρη της ουράς. Φέρεται ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο της ράχης. 

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ 
Ελεύθερη, με ώθηση, ευθύγραμμη κίνηση μπρος και πίσω, διατηρώντας την επίπεδη γραμμή ράχης. 

ΜΑΝΔΥΑΣ 
Το τρίχωμα στον κορμό αρκετά μακρύ, απόλυτα ίσιο (όχι κυματιστό), στιλπνό, φίνα μεταξωτή υφή, όχι χνουδωτή. Το τμήμα του μανδύα στην κορυφή του κεφαλιού μακρύ, πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου χρώματος, βαθύτερου τόνου στις πλευρές του κεφαλιού, στην περιοχή της ρίζας των αυτιών και στο ρύγχος, όπου θα πρέπει να είναι πολύ μακρύ. Το πύρινο στο κεφάλι δε θα πρέπει να εκτείνεται προς το λαιμό, ούτε οποιεσδήποτε μαύρες ή σκούρες τρίχες να αναμειγνύονται με οποιοδήποτε σημείο πύρινου χρώματος. 

ΧΡΩΜΑ 
Σκούρο μπλε ατσάλινο (όχι ασημί μπλε), εκτεινόμενο από το ινίο μέχρι τη ρίζα της ουράς ποτέ αναμειγνυόμενο με υπόξανθες, χάλκινες ή σκούρες τρίχες. Το τρίχωμα στο στήθος, πλούσιο, φωτεινό πύρινο. Όλες οι πύρινες τρίχες σκουρότερες στις ρίζες απ' ότι στη μέση, καταλήγοντας σε ακόμη ανοιχτότερου τόνου χρώμα στις άκρες. 

ΜΕΓΕΘΟΣ 
Βάρος: μέχρι 3.1 κιλά (7lb). 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ 
Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερόμενα σημεία θα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα θα πρέπει να εκτιμάται θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αναλογία με τη βαθμίδα του. 

Σημείωση 
Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Γιούλη Στραβολαίμου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΌΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΕ ΗΜΙΑΙΜΑ??ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ....

cat_erina είπε...

Όχι απλώς είναι εκτός προτύπου και αν το πας σε έκθεση σκύλων δε θα διακριθεί. Αν έχει pedigree είναι καθαρόαιμο.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να αποκτήσω και εγώ ένα. Αθήνα μένω. Που να απευθυνθώ. Ευχαριστώ