Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Προβλήματα υγείας των yorkshire terrier

Ας δούμε μερικές ασθένειες που είναι πιο συνηθισμένες στα yorkies και στις οποίες πρέπει να δώσουμε σημασία για να τις προλάβουμε από τα πρώτα συμπτώματα .

Luxating pattela
Με αυτό τον όρο εννοούμε την εξάρθρωση της επιγονατίδας ,συνήθως είναι κληρονομικό αλλά μπορεί να συμβεί και επίκτητα πχ από ένα πήδημα από το καναπέ μας . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σκυλάκι μας να μη μπορεί να λυγίσει το πόδι του . Μερικές φορές ίσως εξαρθρώνεται για λίγα λεπτά και μετά μπαίνει από μόνο του στη θέση του . Το πρόβλημα συνήθως λύνεται με χειρουργική επέμβαση . 


Η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Ή αλλιώς δισκοπάθεια στην οποία υπάρχει βλάβη στη σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο μυελό . Εμφανίζεται ξαφνικά σε ενήλικους σκύλους , και βλέπουμε αρχικά το σκυλάκι μας να κουτσαίνει ,σαν κάτι να το ενοχλεί . Επιδεινώνεται μέσα σε λίγες μέρες με αποτέλεσμα μεγάλη δυσκολία στη κίνηση ίσως ακόμη και παράλυση.


Σύνδρομο Legg–Calvé–Perthes
Κληρονομική πάθηση .Πρόκειται για βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου ,με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κινηθεί καλά ο σκύλος μας και να πονάει .Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία .


Portosystemic hunt
Κληρονομική πάθηση κατά την οποία το αίμα δε καθαρίζεται σωστά από το συκώτι και αυτό οδηγεί σε νευρολογικές ασθένειες λόγω των τοξινών που συσσωρεύονται στο αίμα . Τα σκυλιά με αυτό το σύνδρομο έχουν μικρό συκώτι ,μεγάλα νεφρά και συνήθως έχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά .Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά μετά το φαγητό, τύφλωση, κώφωση, σπασμοί, σιελόρροια, εμετό και διάρροια.


Αναπνευστικά προβλήματα
Λόγω στενής τραχείας ,τα συμπτώματα είναι βήχας μετά από άσκηση ,θορυβώδης αναπνοή και δυσκολία σε αυτή . 


Υπογλυκαιμία
Χαμηλά επίπεδα σακχάρου εμφανίζονται σε νεαρά σκυλάκια μικρού μεγέθους. Τα συμπτώματα είναι συνήθως αδυναμία ,επιληπτικές κρίσεις ,τύφλωση με αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο .


Ατροφία του αμφιβληστροειδούς
Πρόκειται για ευαισθησία των κυττάρων του πίσω μέρους του ματιού στο φως, και προκαλείται προοδευτική οπτική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση .


Προγναθισμός 
Η κάτω γνάθος βρίσκεται πιο έξω από την πάνω .Πολλές φορές το πρόβλημα είναι απλά αισθητικό αλλά σε έντονο βαθμό προκαλεί διάφορα προβλήματα γιατί το σκυλί μας δε μπορεί να τραφεί σωστά με ότι αυτό συνεπάγεται.


Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για τις παραπάνω ασθένειες για να σας κατατοπίσει ο ίδιος σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε ,ειδικά αν υποψιάζεστε ότι το σκυλάκι σας ίσως πάσχει από κάποια απ' αυτές .
Κατερίνα

19 σχόλια:

Ναταλία Χρι είπε...

S.O.S έχω ένα Yorkshire αγόρι. τώρα τελευταία έχει σπασμούς,δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί και στο τέλος κάνει εμετό..δεν ξέρω τι να κάνω...μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε?? Ευχαριστώ!!

cat_erina είπε...

@ Ναταλία ,το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να τρέξεις σε εναν κτηνίατρο !! Έυχομαι να μην είναι τόσο σοβαρό όσο ακουγεται !Περαστικά σας ! Δυστυχώς δεν είμαι κτηνίατρος και δε μπορώ να σου δώσω κάποια ιατρική συμβουλή ,το καλύτερο είναι να δει ενας επιστημονας απο κοντα το αγορακι σου.

Ναταλία Χρι είπε...

Ευχαριστω πολυ!

bono είπε...

natali euxome to skili na ine kala ,opos perigrafis ta siptomata dixni na pathene epilipsia o skilos +elpizo na exis ena kalo giatro gia na to antimetopisete

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σας εχω παρει ενα γιορκσαιρ 2 μηνων...την ιδια μερα που το πηρα αφου εφαγε μετα απο λιγο εκανε εμετο 2 φορες η μια τα μεσανυχτα ξυπνησε καπως αποτομα...παντως δεν εδειξε να κλαιει η να ζοριζεται μηπως φταιει η αλλαγη κλιματος,που ταξιδεψε απο αλλη χωρα?η το ειχανε ταισει παρα πολυ εφαγε και σε εμενα και εκανε εμετο...πολλα ερωτηματα...η μπορει να νε κατι αλλο

cat_erina είπε...

Η αλλαγή περιβάλλοντος σίγουρα παίζει ρόλο και τέτοια συμπτώματα ,λίγος εμετός, λίγη υπνηλία κτλ είναι φυσιολογικά τη πρώτη - δεύτερη μέρα, αν συνεχιστούν συμβουλευόμαστε το κτηνιατρό μας.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας! Εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα διότι ακόμα δεν έχω αγοράσει σκυλάκι, όμως επειδή οι γονέες μ κ εγώ τώρα αρχίζουμε να θέλουμε ένα τους πρότεινα ένα teacup με δικαιολογία το μέγεθος του την ομορφιά του και ότι δεν έχει πολλές ευθύνες. Ήμουν σωστη;; Δεν ξέρω συμβούλευσε με κατάλληλα για το τι σκυλάκι μπορούμε να πάρουμε. Πάντως δεν έχουμε κήπο αλλά αρκετά καλή αυλή. Ευχαριστώ! !!

Ανώνυμος είπε...

ΣοΣ !!!! Πρόκειται να πάρω ένα σκυλάκι γιορκσαιρ αλλά η τριχα του δεν είναι όπως τα άλλα σκυλάκια τι έχει;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΓΙΟΡΚ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ . ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΕΣΣ Η ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΟΡΜΟΝΕΣ , ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΑΝ Η ΘΥΛΗΚΙΑ ΜΑς ΗΤΑΝ ΣΕ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΕ ΠΑΘΕΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΕΤΡΕΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ , ΟΜΩΣ ΣΥΝΗΛΘΕ ΑΜΕΣΩΣ. Η ΚΤΙΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΟΙ ΟΡΧΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΒΑΘΙΑ . ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα έχω αρσενικο yorkshire και δεν μπορεί να κούνησει το κεφάλι του στα αριστερά, κοιτάει μόνο στα δεξιά και λίγο που προσπάθησα να τον χαλαρώσω και να κάνω μασάζ στην περιοχή για να το γυρίσω σιγά σιγά στα αριστερά πόνεσε πολύ και έκλαψε..Αυτό είχε συμβεί ξανά πριν κάνα 2 μήνες αλλά έγινε καλύτερα από μόνο του μετά από δύο μέρες...από τι μπορεί να συμβαίνει;

Κάλλη είπε...

Καλησπερα. Εχω ενα αρσενικο Yorkshire και ξαφνικα εχασε την ορεξη του γενικως. Αμεσως πηρα τον γιατρο μας και την επομενη πηγαμε για γενικες εξετασεις. Βρηκε προβλημα στην τραχεια του και πηραμε αντιβιωση και κορτιζονη για 2 μερες. Ωστοσο, κι αυτο που θελω ουσιαστικα να ρωτησω, - αν καποιος εχει εμπειρια- ειναι οτι μου εβαλε την ιδεα στο μυαλο η μαμα μου πως κατι ισως του εχει κολλησει στο λαιμο και δε μπορει να φαει κανονικα. Να συμπληρωσω εδω, οτι ο μικρος μου τρωει και πινει νερο μονο με συριγγα τις 2 τελευταιες μερες. Τηλεφωνησα στο γιατρο κ εξεφρασα αυτη την ανησυχια και με διαβεβαιωσε πως ΑΝ το σκυλι ειχε κατι κολλημενο στον λαιμο, δε θα μπορουσε να καταπιει ουτε τα σαλια του και θα τα εβγαζε. Πραγμα που δε συμβαινει η αληθεια ειναι. Ρωτω λοιπον, σας εχει συμβει κατι τετοιο; Προτεινετε να κανω ακτινογραφια;

Unknown είπε...

Καλησπέρα! Έχω παρατηρήσει δάκρυα στο δεξί ματάκι του κουτάβιου μου, πολύ τρίψιμο με τα χεράκια του και το μάτι του το έχει μισοανοιγμενο. Δεν μαζεύει πυον ευτυχώς. Λέτε να ναι κάτι σημαντικό??? Είναι 2 μηνών!

Unknown είπε...

Gia sas exw ena thyliko yorkshire kai xsafnika den pataei kala to pisw aristero toy podi

Unknown είπε...

Για σας έχω ένα θυλικο γορκσαιρ και ξαφνικά δεν παταει το πίσω αριστερο του ποδι

cat_erina είπε...

Μήπως πάτησε κάτι στη βόλτα κ το πονάει; Μήπως με κάποιο πηδημα εξαρθρώθηκε κάποια κλειδωση; Περαστικά σας!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας έχω ένα γιορκσάιρ μεγάλου μέγεθος και πριν λίγο καιρό ξαφνικά θόλωσαν τα μάτια του είμαι στο εξωτερικό και επειδή έχω έρθει για δουλειά δεν γινόταν να το πάρω για να μην είναι όλοι μέρα μόνο του και το έχω αφήσει στην πεθερά μου το πήγε στο γιατρό και της είπε ότι έχει μια σπάνια ασθένεια από κάποιο τσιμπούρι που τον τσίμπησε 😭😭 και τώρα παίρνει αντιβίωση μηπως γνωρίζει κάποιος αν είχε το σκυλάκι του κάποιο τέτοιο παρόμοιο πρόβλημα μας είπε ότι σπάνια μπορει να ξεθολωσουν τα μάτια του βλέπει μόνο αριστερά και δεξιά υπάρχει πιθανότητα να ξεθολωσουν τα μάτια του ;

cat_erina είπε...

Καλημέρα! Τι εξετάσεις του έγιναν και τι θεραπεία δόθηκε; έχει άλλα συμπτώματα;