Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Από κουτάβι...ενήλικας

Οι αλλαγές στην εμφάνιση του yorkshire terrier ,από τη μέρα που γεννιέται έως την ενηλικίωση.

Μόλις το κουταβάκι μας γεννηθεί έχει μαύρο τρίχωμα με πύρινες λεπτομέρειες στο μουσουδάκι και τα πατουσάκια. Τα ματάκια του θα μείνουν κλειστά ,όπως και τα αυτιά του, μέχρι τη 13 μέρα περίπου. Για την ώρα το μόνο που θέλει είναι η μαμά του και τα αδελφάκια του,να τρώει και να χουχουλιάζει μαζί τους. 


Σιγά-σιγά το κουταβάκι μας βάζει βάρος και στις 25 μέρες περίπου θα είναι αρκετά δυνατό για να παίζει με τα αδερφάκια του και τη μαμά του. Με αυτό το τρόπο μαθαίνει τρόπους καλής συμπεριφοράς. Επίσης αρχίζει να δίνει φιλάκια 
στους ανθρώπους που εμπιστεύεται και σιγά σιγά να παίζει και με αυτούς. Τα αυτάκια του είναι πεσμένα στο πλάι και δε θα σηκωθούν ακόμη .

 Στις 30 μέρες ,τα δοντάκια του, που μεγάλωναν από τις 15 μέρες περίπου,είναι έτοιμα να δοκιμάσουν ημιστεραιές τροφές.Αρχίζει να γίνεται ζωηρό και τρελένεται για παιχνίδι, δάγκωμα και κυνηγητό με τα αδερφάκια και τη μαμά.
Περίπου στις 40 με 50 μέρες ο εκροφέας θα κρίνει πότε θα ξυρίσει για πρώτη φορά τα αυτάκια του ωστε να τα βοηθήσει να σηκωθούν.

 
 
Μέχρι τους δύο μήνες,έχει χορτάσει παιχνίδι με την αγέλη του και είναι επιτέλους έτοιμο να φύγει για το παντοτινό του σπίτι.
Από τους 2 εώς τους 4 μήνες είναι η βασική περίοδος που το κουταβάκι μας μαθαίνει τις πρώτες του εντολές, πού πρέπει να κάνει την ανάγκη του αλλά και κοινωνικοποιείται με ανθρώπους και καταστάσεις ώστε να ειναι ισορροπημένο στην υπόλοιπη ζωή του.


 
Τα αυτάκια του πλέον έχουν σηκωθεί ,το τρίχωμα αλλάζει χρώμα στις ρίζες και αρχιζει να γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο στο κεφάλι ,τα πόδια και την κοιλίτσα.

  



  
 
Στους 8 μήνες περίπου μπορούμε να το κουρέψουμε για να φύγει το κουταβίσιο ,πιο σκούρο τρίχωμα, που βρίσκεται στις άκρες. 







Περίπου στους 12 μήνες το τρίχωμα έχει φτάσει στο πάτωμα,αν δεν έχει κουρευτεί καθόλου.Η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί και το, ενήλικο πλέον, σκυλάκι μας δε θα μεγαλώσει άλλο.
Η τελική απόχρωση του σκύλου μας φαίνεται από τους 18 μήνες. 

 *To μοντέλο στις περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου, είναι το yorkie μου ,η Φοίβη :)


Δεν υπάρχουν σχόλια: