Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ο καλλωπισμός ενός γιορκσάιρ τεριέ !

Καν'τε το μια ευχάριστη υπόθεση και για τους δυό σας !
Η συχνή περιποίηση του yorkie σας θα σας βοηθήσει να έχετε ένα περιποιημένο σύντροφο εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα που θα δίνατε στον groomer .
Τα yorkshire terrier χρειάζονται συνήθως ενα εβδομαδιαίο λούσιμο. Τα μαλλιά του yorkie είναι σαν τα ανθρώπινα ,δεν έχουν διπλό μανδύα ,και μακραίνουν συνεχώς . Όσοι θέλουν το yorkie τους να έχει μακρύ μαλλί σαν αυτά των shows χρειάζεται να επισκέπτονται τον groomer για μια πλήρη περιποίηση κάθε 6-7 εβδομάδες! Για όσους δεν έχουν χρόνο είναι πιο βολικό ένα πιο κοντό κούρεμα (ιδέες για κουρέματα δες εδώ).

ΚΟΜΠΟΙ
Φροντίστε μετά από κάθε βόλτα να αφαιρείται τα τυχόν χορταράκια που έχουν κολλήσει στη τρίχα άμεσα. Όσο μένουν πάνω στο τρίχωμα τόσο πιο δύσκολο είναι να βγουν.Το ίδιο και οι κόμποι,πρέπει να τους ξεμπερδεύεται όσο πιο νωρίς γίνεται . Πάντα χτενίζετε ένα κόμπο ξεκινώνταςαπό την άκρη και μετά προχωράτε προς τη ρίζα της τούφας . Η ιδανική χτένα για ξεμπέρδεμα κόμπων είναι τύπου τσατσάρα . Πάντα να ξεμπερδεύεται τους κόμπους πριν το μπάνιο,γιατί όταν βραχεί το μόνο που θα καταφέρεται είναι να κάνετε ακόμη πιο δύσκολο το ξεμπέρδεμα του και ίσως χρειαστεί να τον κόψετε.Χτενίζοντας καθημερινά το γιόρκι σας θα γλιτώσετε από κόμπους .Περισσότερη επιμονή στις μασχάλες ,τα μπουτάκια και στο ύψος της ουράς !

ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Χτενίστε το yorkie σας με μια βούρτσα πριν από το μπάνιο . Στρώστε στη μπανιέρα ένα χαλάκι ή μια πετσέτα ώστε να πατάει πάνω και να μη γλιστράει ,έτσι θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια . Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο από πριν ,σαμπουάν, κοντίσιονερ, πετσέτα, χτένα . Χρησιμοποιείται πάντα σαμπουάν και κοντίσιονερ για σκύλους και μη ξεχνάτε να τα αραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες . Τα καλής ποιότητας σαμπουάν αναγράφουν πόσο νερό θα αναμείξετε με πόσο σαμπουάν. Αν δε γράφουν τίποτα ,καλό είναι να αραιώνεται ένα μέρος σαμπουάν με 10 μέρη νερό για αποφυγή ερεθισμού του δέρματος . Το ίδιο κάνετε και με το κοντίσιονερ . Βάλτε κομμάτια βαμβάκι στα αυτιά του σκύλου σας ωστε να μη μπουν νερά.Αν δε κάθετε απλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ρίχνεται νερό κοντά στα αυτιά .Ξεκινήστε να βρέχεται το σκύλο από πίσω τη πλάτη προς τα μπροστά,αφήνοντας το κεφάλι για το τέλος .Αφού το βρέξετε καλά απλώστε το σαμπουάν και κάντε καλό μασάζ . Ξεπλύνετε καλά . Στραγγίξτε με τα χέρια σας τα πολλά νερά και απλώστε το κοντίσιονερ στις άκρες . Χτενίστε το σκύλο ώστε να πάει παντού η κρέμα και για να περάσει η ώρα ώστε να δράσει . Ξεπλύνετε πολύ καλά το σκύλο σας,ακόμη και όταν νομίζεται ότι έχουν φύγει όλα τα κατάλοιπα από πάνω του ρίξτε και άλλο νερό .


ΣΤΕΓΝΩΜΑ
Σκουπίστε καλά το σκύλο σας να φύγουν τα πολλά νερά . Μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα σπρέι κοντίσιονερ που δε θέλει ξέβγαλμα ή λαδάκι για τα μαλλιά (ακόμη και λίγο ελαιόλαδο στις άκρες κάνει καλή δουλειά ,σε μικρή ποσότητα ώστε να μην αφήσει λιπαρότητα).Αυτό θα βοηθήσει να μη κομπιάζει πολύ ως το επόμενο μπάνιο. Χτενίστε τον με μια βούρτσα και αρχίστε να τον στεγνώνεται με το πιστολάκι σε μέτρια ένταση .Ενώ του ρίχνετε ζεστό αέρα χτενίζεται τον παράλληλα ώστε να στεγνώσει καλά μέχρι τη ρίζα .Αν αυτό το εφαρμόζεται από μικρή ηλικία το γιόρκι σας όχι μόνο δε θα φοβάται το πιστολάκι αλλά θα χαλαρώνει και θα το απολαμβάνει !Να του μιλάτε απαλά και να το επιβραβεύεται για την ήσυχη στάση του.

ΝΥΧΙΑ 
Μετά το μπάνιο τα νύχια είναι πιο μαλακά και είναι καλή στιγμή για να τους τα κόψεται . Χρησιμοποιείστε ένα νυχοκόπτη για κατοικίδια .Για να μη σας ενοχλούν οι τρίχες του yorkie σας μπορείτε να περάσετε στο κάθε πόδι ένα κομμάτι καλσόν ,τα νύχια θα το τρυπήσουν αλλα οι τρίχες θα μείνουν τραβηγμένες μέσα στο καλσόν και δε θα σας ενοχλούν.Δείτε στη φώτο το σημείο που πρέπει να κόψετε τα νύχια. Σε περίπτωση που τα κόψεται βαθιά χρησιμοποιείστε πούδρα για τραυματα που σταματάει τη ροή του αίματος. Μετά τη κοπή συνήθως τα νύχια θέλουν λιμάρισμα για να μη γρατσουνάνε (ή μια καλή βόλτα στα χώματα για φυσικό "λιμάρισμα" !) .
ΑΥΤΙΑ
Τα αυτιά του yorkie συνηθίζεται να τα κοντοκουρευουν στην γωνία ώστε να σχηματίζουν ένα τρίγωνο.Χρησιμοποιείστε ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες για να μην έχουμε ατυχήματα.Πιαστε με το δεικτη και το μέσο δάχτυλο το αυτί του σκύλου σας και κόψτε τα μαλλιά που εξέχουν ώστε να ακολουθουν τη γραμμή του αυτιού και στην ουσία να σχηματίζεται η γωνία του και να απογυμώνεται απο τις τρίχες .Ή μπορείτε πολύ απλά να τα ξυρίσετε στη γωνία ,αν έχετε μηχανή .Επίσης καλό είναι να αφαιρείτε τις τρίχες που βρίσκονται μέσα στον ακουστικό πόρο ,τραβώντας τες ,δε πονάνε ,αρκεί να πιάνεται μόνο τις τρίχες που βρίσκονται εσωτερικά.
ΚΟΤΣΙΔΑΚΙ
Κάθε yorkie που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει κοτσιδάκι ! Έχει καθιερωθεί τα μαλλιά να μαζεύονται στην κορυφή ώστε να μη πέφτουν στα μάτια του . Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται λαστιχάκια απο λάτεξ ή αν βάζεται απλά λαστιχάκια να τα κόβεται όταν τα βγάζεται ώστε να μη σπάει η τρίχα .Ποτέ μη τα τραβάτε .Χτενίστε τα μαλλιά του προς τα πίσω ,σηκώστε τη τούφα και ξύστε την ωστε να πάρει όγκο και να κάνει το φούσκωμα που βλέπουμε στις εκθέσεις! Αφου τη ξύσετε χτενίστε την από μπροστά και δέστε την με το λαστιχάκι .Πάνω από το λαστιχάκι βάλτε διακοσμητικούς φιόγκους . Αν θέλεται μπορείται να διπλώσεται τη τούφα που πετάγεται σαν σιντριβανακι και να τη δέσεται με ακόμη ένα λαστιχάκι το οποίο θα κρύβεται πίσω από τον φιόγκο.
Ελπίζω να βοήθησα!
Κατερίνα

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

voithises poli.kathe mera mathenoume kai kati kainourgio gia ayta ta uperoha plasmatakia.efharisto poli.

cat_erina είπε...

Xαίρομαι foxy67 :) Είναι πραγματικά υπέροχα πλάσματα !

ola de palabras... είπε...

Ήταν πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά!
Ευχαριστώ!
Είναι η πρώτη φορά που έχω γιόρκι και όπως καταλαβαίνεις ψάχνω πληροφορίες! Είναι 6 μηνών, τον λένε Σήφη και μόλις πριν λίγο σου έστειλε αίτημα φιλίας στο facebook!
Τι να κάνω; Εγώ δεν έχω σελίδα, αλλά ο Σήφης θέλει να μοιράζεται τις φωτογραφίες του με όλους!
Το βλογ σου θα μπει στο βλογρολ του δικού μου για να ενημερωθώ εάν κάνεις κάποια νέα ανάρτηση!
και πάλι ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

ειμαι9 χρωνον και εχο ενα σκυλακι τετοιο αλλα εχει παθει πειοδεισ δερματιτιδα και ειναι σα να το εχει πατησει αμαξει το καημενο και ποναει και αιμοραγει καθε λιγο και λιγακι παντο θα ακολουθισω τισ συμβουλεσ σου κατερινα ηταν παρα πολυ βοηθιτικεσ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

teleia aurio pou einai ta gene8lia mou 8a paro ena giorki kai xaris autes tis plirofories 3ero arketa gia ti frontida tou!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Καλησπερα :-) εχω και γω μια μικρη κουκλιτσα 3 μηνων που ειναι ομως πολυ δυσκολη στο χτενισμα... Δεν καθεται καθολου και δεν ξερω γιατι... Μπορω να κανω κατι η απλα πρεπει να περιμενω και με τον καιρο θα συνιθησει;

cat_erina είπε...

@Stella Chalari : Ελπίζω ως τωρα να έχεις δει ήδη βελτίωση :) Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλάκια να χτενίζονται αλλά συνηθίζουν να το υπομένουν ,ειδικά αν ακολουθεί κάποια ανταμοιβή για την υπομονή τους. :)

Ανώνυμος είπε...

Έχω και εγώ ενα τέτοιο σκυλάκι ευχαριστώ Κατερίνα

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα ευχαριστώ πολύ αλλα πως θα κάνω το γιορκσαιρ μου να υσειχασει την όρων του ταξιδιού για διακοπές

Ανώνυμος είπε...

Ενοουσα οτι πως θα κάνω το γοιρκ μου να ησυχάσει την ώρα των διακοπών μου γιατί ουρλιαζει

Ανώνυμος είπε...

kalispera!egw exw 2 yorki!me tis tsimples ti mporw na kanw pou den kathete na tis vgalw?

Ανώνυμος είπε...

kalispera!egw exw 2 yorki!me tis tsimples ti mporw na kanw pou den kathete na tis vgalw?

angi είπε...

kalispera sas... ola auta pou grafete einai poli endiaferon kai mas voithisate arketa apla emena i mikri m pistevw exei provlima me tin trixa tis sto kevalaki den exei poli trixa..... kai tha ithela tin simvouli sas to ti tha mporousa na kanw???

Iliada Ms είπε...

Γεια σας..θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση.. ισχυει οτι μπορω να το κανω 1 φορα την εβδομαδα μπανιο το γιορκι μου; διοτι η κτηνιατρος μου εχει πει οτι δεν επιτρεπεται επειδη μπορει να δημιουργηθουν δερματολογικα προβληματα ή κατι τετοιο... και τον κανω μπανιο 1 φορα το μηνα ...αλλα τωρα που ερχεται το καλοκαιρι....λογικα θα χρειαζεται πιο συχνα μπανιο....τι προτεινεται ;;

Unknown είπε...

Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτησω για το σκυλακι μου η κτηνίατρος μου είχε πει να το κουρεψουμε αλλά αυτό δεν καθόταν ήσυχο γιατί φοβόταν έτσι το ναρκωσε κ το ξυρισε. Από τότε το τριχωμα του δεν είναι όπως πριν είναι μακρύ αλλα όχι πυκνό μπορεις να μου δωσεις κάποια συμβουλή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Unknown είπε...

Κατερίνα έχω καταλάβει πόσο πολύ θέλει η κόρη μου ένα γιορκι ειναι δέκα χρονον κάνει για αυτή;🐶

Ανώνυμος είπε...

Kserete poso grigora makrainei t trixwma meta apo kourema?