Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Biewers,Parti,Chocolate,Golden...τα διαφορετικά yorkies !


Ίσως να μην έχετε ξανακούσει γι'αυτά, στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν συχνά... πρόκειτε για γιορκσάιρ με διαφορετικά από τα συνηθισμένα χρώματα. To πρότυπο προστάζει σκούρο μπλέ ατσάλινο και χρυσαφένιο πύρινο, αυτά είναι τα yorkshire terrier που είναι εντός προτύπου και διακρίνονται στις εκθέσεις. Τι κάνει όμως μερικά γιορκσάιρ να διαφέρουν τόσο πολύ στο χρώμα;

Για να δωθει απάντηση σε αυτό πρέπει να κάνω μια αναφορά στις ράτσες που πήραν μέρος ώστε να έρθει το Yorkshire terrier στη σημερινή μορφή του : Maltese,Skye terrier &Waterside terrier . Τα Waterside terriers προέρχονται από τα Otterhounds τα οποία έχουν στα χρώματά τους το chocolate,το parti και το golden ! Oπότε όπως βλέπουμε,τα γονίδια μπορεί να εμφανιστούν πολλές γενιές αργότερα.
Ας τα δούμε λοιπόν :



Τα Golden γεννιούνται μαύρα με καφέ περιοχές όπως τα κανονικά yorkies αλλά μεγαλώνοντας ανοίγει πολύ το χρώμα τόσο στο κεφάλι αλλα και στο σώμα με αποτέλεσμα να γινονται πολύ ξανθά.




Τα Chocolate γεννιούνται καφέ χρώμα. Η μύτη τους ,τα μάτια τους ,το τρίχωμά τους είναι καφέ.




Tα Biewer και τα Parti μοιαζουν μεταξύ τους. Και τα δυο έχουν παρόμοια ιστορία αλλά σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Το Biewer (προφέρετε "Μπίβα") εμφανίστηκε το 1980 σε έναν εκτροφέα Yorkshire απο τη Γερμανία, τον Werner Biewer από τον οποίο πήραν και το όνομα, και ήταν αποτέλεσμα 2 υπολοιπόμενων γονιδίων . Στον εκτροφέα άρεσαν αυτοί οι χρωματισμοί και αποφάσισε να μη το βγάλει απο την αναπαραγωγή. Καθώς δε μπορεί να το κατεβάσει σε εκθέσεις προσπαθεί να το αναγνωρίσει ως νέα φυλή ,την Biewer terrier .Σε κάποιες ευρωπαικές χώρες έχει αναγνωρισθεί ήδη αλλά όχι από τους σημαντικότερους ομίλους παγκοσμίως.

Τα Parti ξεκίνησαν στις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο αλλά ζευγαρώνουν και με κανονικά γιορκσάιρ, δεν έγιναν κινήσεις για αναγνώριση ως νέα φυλή.
Τόσο τα Parti όσο και τα Biewer έχουν γκρι, λευκό και μαύρο χρώμα αλλά με διαφορετικά σχέδια. Τα Parti εχουν τυχαία τους χρωματισμούς πάνω στο τρίχωμα ενώ τα Biewer σε συγκεκριμένα σημεία ,αποτέλεσμα της επιλεκτικής εκτροφής. Τα Biewer έχουν λευκό σώμα και ουρά,ενώ στη μέση της πλάτης έχουν γκρί ή μαύρο ,αυτό το σημάδι ονομάζεται σέλα.Το κεφάλι του είναι ξανθό πύρινο σαν τα κλασσικά γιορκι  .

To σημαντικό είναι πως ο χαρακτήρας δεν αλλάζει βασει των χρωμάτων και επίσης μέσα απο σοβαρή επιλεκτική εκτροφή δεν εμφανίζουν περισσότερες ασθένειες από τα παραδοσιακά γιορκσάιρ τεριέ.
Κατερίνα

16 σχόλια:

Jim.Hellas είπε...

Το blog σου είναι σούπερ! Μου αρέσει πολύ τόσο από εμφάνιση, όσο και από περιεχόμενο :) Keep it up sis :-D

cat_erina είπε...

χεχε ευχαριστώ !! love yorkies !

sonia είπε...

ενδιαφεροντα ολα αυτα!! Και να πω κι'εγω οτι ειναι πολυ ομορφο το block σου!!

Magic Puppies είπε...

Μπράβο, πολύ όμορφο και χρήσιμο το σάιτ σου!!!

popi είπε...

Πολυ ενδιαφερον αυτα που γραφεις..ομως ψαχνω καποια πραγματα απο αυτα που ζητουνται για την σωστη περιποιηση και δεν τα βρισκω σε μαγαζια..πχ σαμπουαν, χτενια..μηπως θα μπορουσες να με βοηθησεις ? Ευχαριστω :)

cat_erina είπε...

Σ'ευχαριστώ :)
Τα πραγματάκια καλύτερα να τα παραγγείλεις από το ίντερνετ ,στην Ελλάδα πολύ δύσκολο να τα βρεις εκτός αν είσαι από Αθήνα και τα προμηθευτείς από καμιά καλή groomer.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

θελω να σε ευχαριστησω παρα πολυ για τη δημιουργια αυτης της σελιδας...!!
Μεσα απο αυτη εμαθα για τα αξιαγαπητα << biewer >> και ειναι η αιτια που εδω και ενα χρονο εχoυμε στη ζωη μας ενα...
Την λατρεμενη μας " ΡΩΜΗ " :)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα θα ηθελα μια βοηθεια αν ειναι ευκολο ψαχνω για ενα golden yorkie εχω ψαξει πολυ βρισκω σε καποιους ξενους εκτροφεις αλλα δεν ξερω ποιον να εμπιστευτω θελω να δω κ τους γονεις εχω ενα κανις του κοκκινο απο εκτροφεα.αν ξερεις που να απευθυνθω θα μου εδινες μεγαλη χαρα!!!!!!!! <3

Unknown είπε...

Ενδιαφέρομαι και εγώ να αποκτήσω ένα biewer αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη που μπορώ να βρω στην Ελλάδα. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα, ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα θηλυκό biewer. Γνωρίζω καλά την ράτσα γιατί είχα παλαιότερα ένα αρσενικό! Που μπορω να απευθυνθώ για πληροφορίες;

Unknown είπε...

Καλησπέρα.. ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω από που μπορώ να βρω ένα biewer και να είναι υγιέστατο... Μέχρι τώρα είχα μόνο yorkshire και ξέρω καλά για την φροντίδα τους που χρειάζονται..

Unknown είπε...

Υπάρχουν δύο εκτροφείς στην Ελλάδα από ότι γνωρίζω,δύο γνωρίζω εγώ τουλάχιστον μπορεί να υπάρχουν παραπάνω,είναι στην Αθήνα,με πιστοποιητικό καθαροαιμιας.

Unknown είπε...

Ξέρει κάποιος να μου πει που υπάρχει εκτροφειο για ένα BIEWER που ενδιαφερωμαι ευχαριστω

Unknown είπε...

Pou mboro navro eno biver yorkshire terrier,nameboitisi kapios